Sömn
PermaLink Sömnapné2007-10-15 15:41
Peter von Stöckel Sömn
I natt har jag sovit på Sahlgrenska Sjukhuset, Sömnlab. Det var ett planerat besök, eftersom jag sover med en CPAP. En CPAP är en luftpump som skapar ett övertryck i svalget, vilket gör att man kan andas utan problem.

Varför sover jag då med en CPAP? Jo, jag lider av sjukdomen sömnapné. Sömnapné betyder att jag snarkar, och att jag mer eller mindre ofta slutar andas under sömnen, för att svalget faller samman och hindrar andningen. När man slutar andas, och syrenivån i blodet sjunker, gör kroppens reflexer att man vaknar till, åtminstone så pass att man börjar andas igen. Kombinationen av syrebrist och att man inte får tillräckligt med djupsömn gör dock att man blir extremt trött, och riskerar att somna i många av vardagens situationer. Jag har t.ex. somnat bakom ratten vid några tillfällen. Att hålla sig vaken under möten, TV-tittande och läsning kan bli jätteproblem.

Förutom problemen med att hålla sig vaken, så kan obehandlad sömnapné leda till farliga följdsjukdomar, som hjärtproblem, och diabetes. Behandling av sjukdomen är alltså väldigt viktigt för att undvika andra problem i framtiden.

Jag är också medlem i Apnésjukas Förening, som är en ideell intresseorganisation för apnésjuka och deras anhöriga.

Om du tror att du har problem med sömnapné ska du prata med din läkare, som förmodligen remitterar dig till din närmaste sömnklinik.

För att återgå till min natt på Sahlgrenska, så kom jag dit i går kväll, vid nio-tiden, och blev tilldelad ett rum för natten. Sömnlab på Sahlgrenska har bara 2 eller 3 rum som är dedicerade för sovande patienter, men de använder andra arbetsrum som sovrum i stället. Totalt tar de emot 6 sovande patienter per natt, och alla får eget rum. Mitt rumm visade sig vara ett stort kontorsrum, på ca 25 kvadratmeter, med 2 skrivbord och en säng. Mycket tomt utrymme...

Sjuksköterskan Josefine satte på mig en hel del elektronisk mätutrustning:
  • Enkelt EKG - 2 mätställen på bröstet, och ett på vardera benet.
  • Ett band över bröstkorgen, och ett över magen för att mäta andningsrörelser.
  • En kontrolldosa på bröstkorgen.
  • En fingertuta för att mäta syresättning.
  • En hel massa sladdar som gick till en dosa på väggen.
Det var inte helt lätt att somna, liggande på sjukhus, med sladdar överallt, och i en obeskrivligt obekväm sjukhussäng, men det gick så småningom.

Josefine väckte mig tjugo minuter i sex i morse, fick mig att svara på en mängd frågor om hur jag upplevde att jag hade sovit under natten, och befriade mig sedan från alla sladdar och attiraljer. Upp och in i duschen. Sjukhusets variant av frukost i magen. Klar tjugo minuter över sex. Sittande i väntrummet med mina fem medpatienter. Tittande på morgon-TV. Väntande på läkaren.

Nu är det så att läkaren inte börjar jobba förrän halv åtta på morgonen. Varför kunde man då inte fått sova en timme till??? Dessutom blev det inte min tur att prata med läkaren förrän halv tio... Tre timmars väntetid som jag kunde ha använt till att sova i stället... Sjukhus...

I vilket fall som helst så visade mina provresultat att jag sovit gott, inte haft några som helst andningsuppehåll och haft bra syresättning av blodet. Några märkliga mätvärden under olika delar av natten tolkade datorn som "misstänkt sömnapné", men läkaren tolkade det i stället som korta uppvaknanden, och vändningar i sängen. Det lät i alla fall riktigt, med tanke på att syresättningen inte gick ner under rekommenderade 90 % under någon del av natten.

Det ska bli väldigt skönt att få sova i sin egen säng i natt.
(0)

Viktiga länkar!
nosoftwarepatents.gif

storebror.gif
Ekorrhörnet
kurre.gif
Please ignore this link: webadresser
Per Kategori
Månadsarkiv
Kontakta mig
BlogListan
TV
The Big Bang Theory
Ingen information
The Walking Dead
Ingen information
Continuum
Ingen information
Supernatural
Ingen information
True Blood
Ingen information
Falling Skies
Ingen information
Haven
Ingen information
Lost Girl
7/12
Doctor Who
Ingen information
Helix
Ingen information
Almost Human
Ingen information
Defiance
Ingen information
Teen Wolf
Ingen information
Doctor Who (2005)
27/5, 3/6, 10/6, 17/6, 24/6, 1/7
False
Ingen information
Länkar
Lotus Domino ND8 RSS News Feed Blog Admin OpenNTF BlogSphere