Hus & Hem
PermaLink Tjugondedag Knut2009-01-13 22:18
Peter von Stöckel Hus & Hem
Jag kom hem lite tidigare från jobbet i dag, och blev naturligtvis omedelbart satt i arbete av min fru. Julsakerna skulle packas ner i lådor, och vi har mycket julsaker... Nåja, ett par timmars packande dör man ju inte av. Inte för att det är färdigpackat, men det har åtminstone blivit lite bättre. Annars har vi en ganska klar uppdelning av sysslorna just vid upplockning och nerplockning av julsakerna. A packar upp, pyntar och piffar. Jag packar in. Det funkar eftersom jag är den tålmodige av oss. Om A packar in blir det mer frågan om att slänga ner det i lådorna lite hur som helst. Inte riktigt optimal packning alltså...
(0)

PermaLink Gräsklippning, del 22008-05-07 21:46
Peter von Stöckel Hus & Hem
Efter middagen så plockade jag fram gräsklipparen igen, för att klippa färdigt på baksidan. Maskinen startade som den skulle, och gick jättefint, som vanligt. Efter att halva baksidan var klippt började klipparen uppföra sig konstigt. Varvtalet på motorn gick upp och ner, och sedan stannade den. Dags att leka mekaniker igen...

Kollade tändstiftet och luftfiltret, och gjorde för säkerhets skull rent båda två en gång till. Ingen skillnad. Nu är jag ju ingen expert på motorer precis. Det kan gälla bilar, båtar eller gräsklippare, det gör ingen större skillnad för mig. Jag har ingen aning om hur de fungerar eller varför. Jag fyller bara på bensin och olja, och förväntar mig att de ska fungera. Så jag ringde farsan och frågade om råd. Efter att ha diskuterat lite fram och tillbaka tyckte han att jag skulle kolla munstyckena för bensinen. De skulle inte vara svåra att hitta sa han. Bara två skruvar...

Jag hittade inga skruvar som såg ut att leda till någon som helst bensintillförsel, så jag skruvade av luftfiltret (för femtioelfte gången) och kåpan och började studera innanmätet. Inte fanns det mycket att se på där, inte... Hittade dock en märklig paddel som såg ut att sitta lite löst, och den ledde mig till lösningen. Spaken som reglerar start och stopp är fäst med en fjäder i bakänden på den där paddeln, och fjädern såg inte så fräsch ut. Den var alldeles utdragen på mitten. Jag knipsade av en bit av fjädern så att den blev mera sträckt, monterade ihop alltihop igen, och provade att starta klipparen. Den startade på ett kick, och gick hur stabilt som helst!

Allt pillande med klipparen tog väl nästan en timme, men i slutänden hann jag i alla fall klippa färdigt gräsmattan på baksidan innan det blev för sent. Man vill ju inte störa grannarna hur sent som helst. Hoppas nu bara att maskinen håller sig ett bra tag till...


(0)

PermaLink Gräsklippning2008-05-06 21:26
Peter von Stöckel Hus & Hem
Glömde ju nästan bort att jag lekte mekaniker i går. Plockade fram gräsklipparen efter vinterförvaringen, och fixade till den lite. Gjorde rent tändstift och luftfilter, och fyllde på bensin. Efter det startade den som en dröm. Eftersom det började bli lite sent på dagen så nöjde jag mig med att klippa gräsmattan på framsidan och sidan. Baksidan får vänta till senare i veckan.


(0)

PermaLink Värme - del 22008-04-12 15:30
Peter von Stöckel Hus & Hem
Del 1

Det tog inte mer än en dag innan det ringde en kille från en annan rörfirma, Berghogens Rör, i Uddevalla. Teknikern i Kungälv hade uppenbarligen haft svårt att trycka in mig i sitt schema, och dessutom tyckt att det var väl långt att åka.

Killen från Uddevalla kunde komma hit redan på onsdagen, och gjorde det också. Onsdag morgon klockan 07.05 stod han och ringde på dörren. Det tog honom inte mer än en kvart att byta den trasiga ventilen. Han passade dessutom på att komma med lite extra information. Det visar sig att Thermia försäkrar sina värmepumpar hos ett försäkringsbolag som heter Arctic. Försäkringen täcker självrisk och värdeminskning tills pumpen är 6 år gammal. Strålande nyheter, eftersom vi då inte borde behöva betala någonting för reparationen.

Eftersom installatören av pumpen normalt inte jobbar med Thermia antog jag att han inte hade skickat in anmälan till Arctic. Mycket riktigt, det var inte gjort. Arctic sa dock att det inte borde vara något problem. Det skulle bara vara att ta kontakt med Thermia, och få en blankett för registrering, så skulle det gå bra ändå. Blanketten från Thermia kom i går, så nu ska jag fylla i den och skicka in den, så får vi se vad som händer.

Fakturan för jobbet kom tidigare i veckan. 1792.- gick det på. Trygg Hansa, vårt försäkringsbolag, har redan betalat ut beloppet minus självrisken. Självrisken är på 1200.-. Eftersom pumpen bara är tre till fyra år gammal så blev det ingen värdeminskning på den. När pumpen är registrerad hos Arctic hoppas jag få ut de resterande 1200.- från dem. Om allting går som det ska...

Fortsättning följer...


(2)

PermaLink Värme2008-03-31 17:10
Peter von Stöckel Hus & Hem
Vi har haft lite problem med värmen hemma. Vi har bergvärmepump, och det har väl varit lite sådär med värmen inne under vintern. Hustrun har klagat lite, men jag har inte tyckt att det har varit så farligt. Möjligtvis lite kallt i källaren då.

Veckan före påsk blev det dock lite väl svalt inne, när det plötsligt blev riktig vinter ute. Jag började med att ringa förre ägaren av huset för att ställa lite fler frågor om värmepumpen. Han hade dock inga nya svar, eftersom den bara gick och skötte sig själv. Han hänvisade mig dock helt riktigt till installatören.

När jag ringde installatören talade han om att han egentligen inte jobbade med Thermia-pumpar, det fabrikat jag har, och hänvisade mig till tillverkaren i Arvika.

Thermia i Arvika hänvisade till närmsta Thermia-kontor i Alingsås.

Thermia-kontoret i Alingsås hänvisade till en installatör i Kungälv, och se där fick jag hjälp ganska fort. När jag beskrev problemet, att vi hade gott om varmvatten, men ingen värme, sa han till mig att plocka bort en ventilmotor och känna på ventilen. Den hade hängt sig... Dra i ventilen för att få loss den, och lirka lite med den för att lea upp den, och sedan fungerade det! Värmen började flöda ut i elementen på en gång, och på ett par dagar hade vi ganska varmt och skönt igen.

Värmepumpen växlar mellan att värma vatten i den inbyggda varmvattenberedaren, och att värma elementen. Det var ventilen som växlar mellan dessa två lägen som hade hängt sig, så pumpen värmde bara vatten, och lite spillvärme sipprade ut i elementen.

Säg den glädje som varar för evigt, dock. Nu har jag fått lossa på ventilen flera gånger, och varje gång känns det som om det går trögare. Pratade med teknikern i Kungälv i dag igen, och vi konstaterade att han skulle komma och byta ut ventilen. Han skulle återkomma om när han har möjlighet att göra detta. Väntar med spänning...

Fortsättning


(3)

PermaLink Första frosten2007-10-09 19:10
Peter von Stöckel Hus & Hem
Det var inte direkt en vit värld i morse, men det var frost på gräsmattan, och jag fick skrapa rutorna på bilen.(1)

PermaLink Teletekniker...2007-09-09 22:45
Peter von Stöckel Hus & Hem
Ja, lite av varje får man fixa med när man har hus. I dag har jag dragit kabel och kopplat in tre nya telejack. 2 stycken i arbetsrummet, och ett i sovrummet. Arbetsrummet var inte så kinkigt, men sovrummet var värre. Att få en 5 mm tjock kabel att gå genom ett 6 mm hål, och sedan i 90 graders vinkel och ut genom ett annat 6 mm hål, på baksidan av en list som inte går att komma åt utifrån, det kräver ett visst mått av tålamod kan jag tala om. Det lyckades i alla fall, och blev riktigt bra!

(0)

PermaLink Olja...2007-09-08 18:27
Peter von Stöckel Hus & Hem
Så nu har jag tillbringat två hela dagar med att olja altanen, inklusive staketet runt densamma. Drygt 17 liter har det gått åt, men då har jag förstås oljat den gamla utemöbeln också. Inte för att den behövde särskilt mycket olja, men några deciliter gick säkert åt till den i alla fall.

I vanlig ordning var jag överdrivet optimistisk, både när det gäller tid och oljeåtgång. Jag tänkte nog att det inte skulle ta mer än några timmar, 4 på sin höjd, att olja in altanen. Jag tyckte också att jag var väl förberedd med olja, eftersom jag hade köpt inte mindre än 2 hinkar á 2.7 liter innan oljandet påbörjades. Hej vad jag bedrog mig! I går höll jag på mellan 8 och 9 timmar, och i dag har det väl blivit mellan 5 och 6 timmar. De två hinkar jag hade köpt på Bauhaus tog snabbt slut, och jag fick åka ner till var lokala ICA-affär och köpa 2 hinkar á 4 liter till. I dag fick jag åka dit igen, och köpa ytterligare en hink á 4 liter. Det är bara en mycket liten skvätt på botten kvar i sista hinken.

Nu vet jag i alla fall hur lång tid det tar att olja altanen, och hur mycket olja det går åt, så nästa gång det är dags kanske jag kan planera det hela lite bättre. Helt fel var det dock inte att köpa oljan på ICA. Jag kunde snabbt konstatera att en hink där, av exakt samma tillverkning och typ, var hela 40 kronor billigare än på Bauhaus

En sak som jag hade velat ha var en sån där spruta som de gör reklam för på TV, så att man snabbt (?) och enkelt (?) kan olja in sin altan. Bauhaus hade ingenting i den vägen, och eftersom jag var där på torsdagskvällen så var det inget annat öppet. Ska försöka vara ute i bättre tid nästa gång, och se till att få tag i en sån där spruta. Det måste vara enklare än att stå och pensla, eller...?

(0)

PermaLink Elektriker!2007-09-02 20:12
Peter von Stöckel Hus & Hem
Ja, nu har jag ju inte engagerat någon elektriker för att fixa hemma, åtminstone inte nyligen. I stället har jag själv lekt elektriker. Arbetsrummet, som har haft ett rejält skatbo under skrivborden, har nu blivit mycket bättre. 6 stycken 4-vägs jordade uttag har nu skruvats fast under mitt skrivbord. Skrivbordet fungerar nu både som skrivbord och grenuttag. Förutom uttagen har dessutom 2 strömbrytare monterats till 2 av uttagen så att det ska vara enkelt att stänga av skärmar och högtalare och lampan i fönstret.

Sovrummet har dessutom fått ytterligare två 2-vägs ojordade uttag, vilket gör att vi slipper ytterligare sladdar på golvet. Tyvärr visade det sig att jag hade räknat lite fel. Vi har en golvfläkt stående vid fotändan av sängen, som fick sin ström från ett av de grenuttag som jag nu har rationaliserat bort. Detta gör att sladden till fläkten nu i stället fick dras över golvet, vilket naturligtvis är en försämring jämfört med tidigare. Förhoppningsvis ska vi snart kunna ställa undan fläkten för vintern, så får jag fixa något för den till våren/sommaren i stället.

Och så har den dagen gått...

(0)

Viktiga länkar!
nosoftwarepatents.gif

storebror.gif
Ekorrhörnet
kurre.gif
Please ignore this link: webadresser
Per Kategori
Månadsarkiv
Kontakta mig
BlogListan
TV
The Big Bang Theory
Ingen information
The Walking Dead
Ingen information
Continuum
Ingen information
Supernatural
Ingen information
True Blood
Ingen information
Falling Skies
Ingen information
Haven
Ingen information
Lost Girl
7/12
Doctor Who
Ingen information
Helix
Ingen information
Almost Human
Ingen information
Defiance
Ingen information
Teen Wolf
Ingen information
Doctor Who (2005)
27/5, 3/6, 10/6, 17/6, 24/6, 1/7
False
Ingen information
Länkar
Lotus Domino ND8 RSS News Feed Blog Admin OpenNTF BlogSphere